З 19 по 23 листопада циклова комісія харчових технологій та ресторанного бізнесу провела низку заходів, котрі склалися у справжнє професійне свято для студентів спеціальностей «Харчові технології» та «Готельно-ресторанна справа» під гаслом «Навчися бути кращим змолоду».
Сучасні стандарти готельно-ресторанної індустрії вимагають фахівця нової формації, який за своїми кваліфікаційними вимогами повинен не тільки багато знати, а й багато вміти. Заклади ресторанного господарства бажають мати креативного, інноваційного, навіть артистичного працівника, який максимально може приносити прибуток закладу. Однією із форм навчання для розкриття потенціалу студентів у ХКТЕК є проведення тижнів спеціальностей. На цикловій комісії харчових технологій та ресторанного бізнесу в складі голови циклової Кащавцевої Л.Г. та викладачів Кудайнетової Т.А., Шамаріної Т.О., Стельмах Н.В. створені всі умови для цього, починаючи з досвіду викладачів, яким вони охоче діляться зі студентами, до постійних баз практики, а саме п’ятизіркового готельно-ресторанного комплексу «Харків-Палас».
Кожен день тижня спеціальностей був надзвичайно насиченим і мав свої родзинки.
Першого дня у форматі круглого столу був проведений майстер-клас від переможниці телевізійного кулінарного шоу «Майстер-шеф. Підлітки» Анастасії Кобеляцької, яка є студенткою 1 курсу коледжу. Це був майстер-клас не тільки з виготовлення фірмового десерту, це був майстер-клас, як у свої 17 років досягти успіху. Студенти, які вибороли право асистувати Анастасії, вправно повторили десерт з великою кількістю технік та балансів смаків. Не було меж хвилюванню, питанням про життя на проекті та подальші плани. Радо ділилась переможниця своїм досвідом і давала свою найголовнішу пораду – вірити в себе і свої сили: «Успіх приходить до тих, хто робить те, що найбільше любить, впевнений у собі і щодня йде до своєї мрії».
Другого дня був проведений тимбілдинг з шеф-кухарем готельно-ресторанного комплексу «Харків-Палас» В.Москвіним, який є членом Асоціації кухарів України, та випускницею коледжу, успішним працівником комплексу А. Митровкою. В атмосфері неформального спілкування студенти ще раз впевнились у важливості вміння працювати як єдина команда, бо для досягнення успіху потрібне не тільки грамотне управління й професіоналізм співробітників, але й згуртований, дружній колектив. Формуванню командного духу допоміг кулінарний тимбілдинг, проведений на першому етапі в актовій залі коледжу та на другому етапі в кухні-лабараторії. «Зібратись разом – це початок. Залишитись разом – прогрес. Працювати разом – це успіх», – таку формулу успіху обрали для себе студенти під час зустрічі.
Третій день заходу був присвячений тренінг-семінару «Стандарти обслуговування», який провели менеджер бенкетної служби готельно-ресторанного комплексу «Харків-Палас» Р.Попов та керуючий закладу Hookah Place В.Льолін. Головний успіх ресторатора – це бачити своїх гостей щасливими та задоволеними. Саме такі високі стандарти поставили перед студентами під час тренінгу досвідчені ресторатори.
Четвертий день зібрав усіх на конкурс офіціантів «BEST WAITER-2018» серед студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» під гаслом «Ремесло – золотий браслет на руці» і дав змогу учасникам додати до золотого ланцюжка спеціальності свої яскраві діамантики, ще маленькі, але вже професійно огранені. Свої здібності в конкурсах «Презентація професії», «Сучасний трендовий коктейль», «Професійна вікторина» продемонстрували студенти груп РО-323 та РО-324. Нагороду виборов студент групи РО-324 Ланков М. Почесне журі в складі Мірошніченка І. – баремена ресторану «The Terracce», Невмержицької С. – старшого офіціанта заміського ресторану «Тандем», Линник А. – бармена «Yankee BBQ&BAR» відмітило вправність студентів Сурженка Д. та Бабаєвої А. під час виконання завдань.
Фестиваль «GASTRO FOOD STRIT 2018» у форматі free flow – «вільний рух» (коли страви готують у присутності гостей) у п’ятий день став кульмінацією тижня. Студенти спеціальності «Харчові технології» експериментували, створювали нові смаки, доводили, що вулична їжа може бути корисною, смачною та поживною. Якщо млинці – то зі шпинату, якщо начинка – то з гарбуза, домашнього сиру та ревеню. Вдало додавали в традиційні салати соняшникове насіння та модне насіння чиа, замість соусів на оцті обирали заправи на основі калини та обліпихи. Виготовлені десерти на основі пектинових речовин яблук з додаванням бурякових та морквяних чипсів задовольнили б навіть саму королеву десертів. Студенти виявилися й знавцями молекулярної кухні. Страви від студента С.Кірносова були стожарами кулінарної галактики.
Кулінарія – це мистецтво, яке допомагає перетворити просте споживання їжі на справжнє естетичне дійство. І саме це з елементами шоу продемонстрували студенти під час фламбування та траншування страв. Фестиваль став однією зі сторінок «Повареної книги страв коледжу», у якій є багато фірмових страв, розроблених студентами. Як кажуть, якщо професія стає способом життя, то вона перетворюється на мистецтво.
Тиждень спеціальностей закінчився, студенти зарядилися новими емоціями, набули досвіду в командній роботі та в кар’єрному зростанні. Менеджери готельно-ресторанного комплексу «Харків-Палас» уже розгледіли серед студентів потенційних працівників і запросили їх на роботу. Але як кажуть, досконалість не має меж – тож нових досягнень та перемог бажає всім своїм студентам циклова комісія харчових технологій та ресторанного бізнесу.
Т.А. Кудайнетова